Kat

Informatie en behandelingen voor de kat

  • Algemeen
  • Consult
  • Gebit
  • Voeding hond en kat
  • Vuurwerk

Algemeen

Voor je kat kan je bij allevier onze dierenartsen terecht. Voor meer uitgebreid onderzoek kan het gebeuren dat je wordt ingepland bij een andere dierenarts, omdat die meer thuis is in bepaalde problematiek.

Als we verder onderzoek of verdere behandeling moeten doen, is er best wat mogelijk. Denk daarbij aan:

  • Digitale röntgenfoto’s
  • Echografie
  • Gebitsbehandeling
  • Analyse bloedwaarden
  • Analyse bloedcellen
  • Bacteriën op kweek zetten
  • Urineanalyse
  • Microscopie van urine of huid
  • Weefselmonsters van bultjes of afwijkende huid
  • Scopie van keel en luchtpijp

Omdat wij bijna alles zelf onderzoeken, heb je meestal direct of dezelfde dag nog een uitslag. Sommige onderzoeken sturen wij in, daarvan is in de regel binnen een week een uitslag te verwachten.

Consult

Naar de dierenarts!

Er zijn verschillende redenen om met je kat naar de dierenarts te gaan. Meestal gaat het om waarborgen van de gezondheid, zoals door een vaccinatie, ontworming of gewichtscontrole. Soms is er iets mis, en dan breng je met je beestje ook een bezoek aan de dierenkliniek. Hoe gaat dat in zijn werk?

Een afspraak maken

Als je kat niet in orde is, kan je tijdens kantooruren bellen om een afspraak te maken. Hebben de problemen een spoedeisend karakter, dan kan je ook buiten kantooruren bellen. Ons telefoonnummer is altijd hetzelfde: 0183 - 351 208. Is er geen sprake van spoed, en gaat het niet lukken om overdag een afspraak te maken, dan kunnen we kijken of we op een later tijdstip een afspraak kunnen maken.

Een inloopspreekuur of spreekuur, waarbij je zonder afspraak de kliniek kunt bezoeken, hebben wij tegenwoordig niet meer. Zo kunnen we beter de tijd nemen voor je kat.

De wachtruimte

Bij het bezoeken van de kliniek zal je kat meestal in een reismandje zitten. Katten gaan niet graag mee in zo’n mandje, en omdat er soms ook honden in de kliniek zijn, is zo’n bezoek voor een kat best spannend. Om die reden hebben wij in de wachtruimte en gang verschillende zitjes gemaakt.

Het consult

Als je kat ziek is of gevaccineerd wordt, dan wordt deze tijdens een consult onderzocht. In een aantal gevallen hebben wij wat extra informatie over je kat nodig; neem daarom altijd je dierenpaspoort mee. Afhankelijk van de reden van het consult of de bevindingen kan er een therapie worden ingezet. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals microscopisch onderzoek, bloedonderzoek, een echo of röntgenfoto’s.

Steeds vaker is een (deel van) een probleem te behandelen met speciale voeding. Denk daarbij aan voeding met een speciale samenstelling zodat bijvoorbeeld katten met de neiging tot het vormen van blaasgruis preventief kunnen worden behandeld. Of voeding die de nieren van nierpatiënten minder belast.

Een vervolgafspraak

Een aantal aandoeningen kan helaas niet met een enkele therapie afdoende genezen. Vaak zijn er één of meer vervolgafspraken nodig. Er wordt dan gecontroleerd of de problemen verminderen, of zelfs verdwenen zijn. Het is verstandig om altijd op controle te komen als dat aangegeven wordt: sommige problemen lijken soms weg te zijn, maar blijken bij nader klinische onderzoek toch nog in enige mate aanwezig te zijn.

Gebit

De mond is voor de hond of kat een belangrijk lichaamsdeel. Ze gebruiken het uiteraard om mee te eten en drinken, maar ook om te pakken, te voelen, te proeven en om hun lichaam schoon te houden.

Een onaangename lichaamsgeur of stank, ook van de vacht, komt vaak vanuit de bek. Dat komt doordat er in tandplaque, tandsteen en ontstoken tandvlees bacteriën zitten die deze reuk veroorzaken. Goede hygiëne van bek en gebit is van belang voor een frisse geur, maar vooral ook voor een lang en gezond leven. Onvoldoende gebitshygiëne kan leiden tot ontstoken tandvlees, pijn en aantasting of zelfs verlies van elementen. Via ontstoken tandvlees, eenvoudig te herkennen aan rode en soms gezwollen randen langs tanden en vooral kiezen, kunnen schadelijke bacteriën de bloedbaan binnendringen. Dat kan leiden tot ongezonde en zelfs gevaarlijke complicaties.

Laat voor een lang en gezond leven regelmatig het gebit van je hond of kat controleren.

Een regelmatige gebitsreiniging bij de dierenarts is een normaal onderdeel van het onderhoud van de gezondheid van je dier. Dat is bij het ene beestje vaker nodig dan bij het andere.

Voeding hond en kat

Als Dierenkliniek vinden wij het belangrijk dat jouw kat of hond de juiste voeding krijgt. Sterke marketing van grote merken, hypes en zelfbenoemde experts op social media zorgen ervoor dat je als eigenaar soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Basisvoeding voor pup of kitten, volwassen dier en senior

In veruit de meeste gevallen is een goed merk brok prima. Deze vallen vaak in het hogere prijssegment. Bij laag geprijsde brokken en goedkope huismerken zien wij vaker een afwijkende vacht en conditie, tevens nemen wij frequenter klachten aan het maag-darmstelsel waar. Denk daarbij aan een te dunne ontlasting, voedselallergie, jeuk, stinkende adem en veel winden laten.

Dieetvoeding

Voor verschillende aandoeningen is aangepaste voeding een deel van de ingezette therapie. Soms kan een bepaald dieet zelfs voorkomen dat je hond of kat nog verdere medicatie behoeft. Wij hebben hiervoor speciale voeding van de merken Sanimed en Hill’s in huis. Een aantal dieetvoeders moet bij gebleken succes levenslang gegeven worden.

Hill’s

Als huismerk hebben wij de voeding van Hill’s. Het bevat kwalitatief hoogwaardige componenten, is bacteriologisch veilig, goed houdbaar, constant van samenstelling en goed verteerbaar. Bovendien is het erg smakelijk! Zo lekker, dat wij er smaakgarantie op geven: Niet lekker? Geld terug!

Vers vlees

Sterk in opkomst is vers vlees. Deze voeding kan, mits zorgvuldig samengesteld, prima voorzien in de nutritionele behoeften van jouw kat of hond. Ook kan het in een aantal gevallen lichamelijke klachten verhelpen of verminderen.

Wel moet er een aantal kanttekeningen bij geplaatst worden. Voeding met enkel vlees, of onvolledige voeding op vleesbasis, levert deficiënties op en groeistoornissen bij jonge dieren. Ook is het zo dat met name de huidige hond niet de vleesspecialist is die een wolf ooit was. De hond heeft gedurende tienduizenden jaren “met de pot mee” moeten eten, en gedurende deze periode waren eiwitrijke producten als vlees en vis vaak duur en schaars. Het maag-darmkanaal van onze huidige honden kan zodoende prima uit de voeten met minder hoge eiwitgehaltes.

Niet altijd is de herkomst (land en/of diersoort) van “vers” vlees bekend. En er is herhaaldelijk aangetoond dat vers vlees een aantal bacteriën en parasieten bevat. Ook zijn er hormonale verontreinigingen gevonden, die de gezondheid van honden nadelig beïnvloeden. Diervoeding hoeft niet altijd aan maatstaven van humane voeding te voldoen, en daar ligt een risico. Bij de bereiding van een vers vlees-maaltijd, en contact met dieren die vers vlees eten (likken, aaien etc.) kunnen mensen met deze kiemen in contact komen. Dat is met name risicovol voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Onderschat deze risico’s niet en lees hier meer, ook door cijfers en bronnen onderbouwd.

Wil je graag vers vlees voeren, kijk dan goed op de verpakking. Er is vers vlees verkrijgbaar dat voldoet dat GMP+ en IFS-richtlijnen. De grondstoffen van deze voeding mogen alleen van GMP+ gecertificeerde bedrijven worden afgenomen. IFS is een humane voedselveiligheidscertificering. Let ook op HPP-processing: Dit is een methode om voedsel (koud) te behandelen om de micro-organismen af te doden.

Vuurwerk

Sommige dieren, zoals honden en katten, raken erg in paniek door harde geluiden zoals vuurwerk. Het is belangrijk om op tijd met training en eventueel rustgevende medicatie te beginnen.

Het is mogelijk dat dieren de angst voor vuurwerk als het ware hebben aangeleerd. Het troosten, aandacht geven en geven van een beloning leert hen dat het terecht is dat ze bang zijn. Soms wordt dit gedrag steeds erger en worden ze ook bang voor onweer, helikopters etc.

Een bange hond heeft een kenmerkende houding: ze maken zich klein, houden de staart laag en de oren en mondhoeken worden naar beneden getrokken. Vaak hijgen ze en zijn de pupillen vergroot. Ook zijn ze niet geïnteresseerd in iets lekkers.

Training

U kunt zelf oefenen met harde geluiden, zoals het knappen van ballonnen, klappertjes pistolen, trektouwtjes etc. Ook is er een CD met vuurwerkgeluiden speciaal voor training, zie hiervoor www.tinley.nl. Houdt een dusdanige afstand zodat de hond net niet in paniek raakt. Doe ondertussen iets leuks, bijvoorbeeld een spelletje, en combineer dat met datgene waardoor het dier van slag raakt. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de geluiden en het leuke spel. Ga niet te snel, training vergt veel herhaling, tijd en geduld.

Tips voor Oud & Nieuw:

  • Doe radio en verlichting aan, houd deuren, ramen en gordijnen dicht.
  • Geef katten een plekje om zich te verstoppen, laat ze niet naar buiten. Laat de kat met rust als hij/zij zich verstopt. Zet eventueel in die ruimte de radio aan en laat de lamp branden.
  • Zorg voor veel afleiding; begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint. Bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspeeltje.
  • Houd het dier warm en uit de tocht, zeker als hij/zij medicatie heeft gekregen.
  • Doe de volgende dag rustig aan, totdat de medicatie uitgewerkt is.
  • Leer kinderen om geen vuurwerk naar dieren (en mensen!) te gooien.

Medicatie

Het is niet zo gemakkelijk om met medicijnen het dier rustiger te krijgen in de maand december. Ze werken niet lang genoeg, hebben te weinig of een onvoorspelbaar effect en hebben soms vervelende bijwerkingen.

Er zijn kalmerende verdampers (D.A.P. voor de hond, Feliway voor de kat) op de markt die een rustgevend effect hebben. Ook zijn er diverse medicamenten/voedingssupplementen (zoals Clomicalm, Zylkène en Telizen) beschikbaar die het leerproces tijdens training verbeteren en de angst dempen, waardoor de training succesvoller zal zijn. Alleen medicatie is hierbij nooit voldoende, dit moet gecombineerd worden met de training. Er dient op tijd (enkele maanden van te voren) met deze medicatie en training begonnen te worden!

Kalmerende tabletten/middelen

Om de hond of kat gedurende korte tijd rustig te houden, kunnen kalmerende middelen gegeven worden, zoals Adaptil (voedingssupplement) of kalmerende medicijnen. Deze middelen werken niet in alle gevallen even goed. Bij dieren die al angstig zijn werkt het bijvoorbeeld langzamer en slechter dan bij rustige dieren. Door het combineren van training, voedingssupplementen en/of verdampers, kan de dosering van de rustgevende medicatie ook lager gedoseerd of zelfs niet nodig zijn.

Tabletten die voorheen gebruikt werden zijn inmiddels ongeschikt gebleken of zelfs verboden!

Terug naar Dier & info