Paard

Informatie en behandelingen voor paarden

 • Algemeen
 • Chirurgie
 • Keuring
 • Kreupelheidsonderzoek
 • Laboratoriumonderzoek
 • Mestonderzoek
 • Paardentandarts
 • Röntgendiagnostiek
 • Vaccinatie
 • Vruchtbaarheidsbegeleiding

Algemeen

Jord van Riel, Barbara van Deuren en Mirjam van den Berg zijn onze erkende paardendierenartsen. Jord is tevens geregistreerd paardentandarts.

Heb je een vraag over je paard? Bel dan ’s ochtends tussen 8.30 en 9.00 u. tijdens het telefonisch spreekuur. Is er onderzoek of een behandeling nodig? Wij rijden visites binnen een bereik van ongeveer een half uur vanaf Meerkerk. Onderaan deze pagina kun je een lijst vinden van plaatsen waar wij komen. Je kunt ook een afspraak maken voor een behandeling op de kliniek.

In de paardengeneeskunde bieden wij een breed spectrum aan diensten, zoals:

 • Vaccineren
 • Vruchtbaarheidsbegeleiding
 • Tandheelkunde
 • Mestonderzoek
 • Keuringen – ook met röntgenfoto’s
 • Kreupelheidsonderzoek
 • Röntgendiagnostiek
 • Echografie / peesscan
 • Laboratoriumonderzoek: bloed, urine, biopt
 • Chirurgie
 • Bronchoscopie

Het werkgebied van paardentandarts / paardendierenarts is naast Meerkerk, gemeente Zederik en Vijfheerenlanden, ook Leerbroek, Ameide, Noordeloos, Hei- en Boeicop, Hoornaar, Nieuwland, Leerdam, Gorinchem, Arkel, Schelluinen, Kedichem, Ottoland, Goudriaan, Nieuwpoort, Groot-Ammers, Alblasserdam, Molenaarsgraaf, Brandwijk, Werkendam, Nieuwendijk, Spijk, Schoonrewoerd, Vianen, Lexmond, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Oud-Alblas, Sliedrecht, Sleeuwijk, Hardinxveld-Giessendam, Hagestein, Everdingen, Boven-Hardinxveld, Zijderveld, Acquoy, Rhenoy, Asperen, Heukelum, Herwijnen, Woudrichem, Schoonhoven.

Chirurgie

Bij Dierenkliniek Meerkerk worden al tientallen jaren operaties bij paarden uitgevoerd zowel bij het staande paard (met sedatie en plaatselijke verdoving) als liggend (onder algehele anaesthesie). De laatste categorie wordt op een speciaal voor paarden ontwikkelde operatie tafel gelegd. Operaties die regelmatig worden uitgevoerd zijn o.a.: castraties, kaakfracturen, weghalen van tumoren, grote wonden en operaties aan de hoef.

Keuring

Bij de aan- en verkoop van een paard zal er vaak een klinische keuring worden uitgevoerd. Dit zal meestal op de kliniek plaatsvinden: wij beschikken over een harde en een zachte volte, en over een goede monsterbaan. Een keuring kan eventueel gecombineerd met bloedafname. Bij een meer uitgebreide keuring zal er ook digitaal röntgenonderzoek plaatsvinden.

Kreupelheidsonderzoek

Kreupelheid is een van de meest voorkomende aandoeningen bij het paard, hierdoor is het dier meestal (tijdelijk) onbruikbaar. Een diagnose en een juiste behandeling zijn daarom essentieel in het herstel. Het onderzoek vindt in de regel plaats op de kliniek, omdat wij over de juiste onderzoeksfaciliteiten beschikken zoals een hard en een zachte volte, alsook een monsterbaan. Naast een gedegen kreupelheidsonderzoek, waarbij de gangen worden nagelopen en mogelijk buigproeven en diagnostische verdovingen worden gebruikt, zal er vaak verder beeldvormend onderzoek nodig zijn. Voor goede diagnostiek gebruiken wij over een digitaal röntgenapparaat en een moderne echo. Met de echo kunnen wij ook pezen nader onderzoeken.

Laboratoriumonderzoek

Steeds belangrijker bij het diagnosticeren van ziektes is het laboratoriumonderzoek. Denk hierbij aan mestonderzoek, bloedonderzoek, urineonderzoek, bacteriologisch onderzoek en het nemen van biopten.

Mestonderzoek doen wij op de kliniek, er wordt gekeken of er wormen in de mest zitten, welke wormen en de hoeveelheid wormen. Aan de hand van de uitkomst krijg je een advies over het al dan niet ontwormen en welke middelen het best gebruikt kunnen worden. Mestmonsters kunnen worden ingeleverd op de kliniek op maandag en woensdag.

Bloedonderzoek doen wij ook op de kliniek, waardoor we een snelle uitslag hebben en daardoor indien noodzakelijk meteen kunnen handelen. We kunnen zowel chemische als hematologische analyses doen.

Biopten worden opgestuurd voor beoordeling naar een patholoog, hierdoor zal de uitslag vaak enige dagen op zich laten wachten.

Mestonderzoek

Mestonderzoek doen wij op de kliniek, er wordt gekeken of er wormen in de mest zitten, welke wormen en de hoeveelheid wormen. Aan de hand van de uitkomst krijg je een advies over het al dan niet ontwormen en welke middelen het best gebruikt kunnen worden. Mestmonsters kunnen worden ingeleverd op de kliniek op maandag en woensdag.

Paardentandarts

Veel mensen laten het gebit van hun paard of pony jaarlijks controleren. Niet gek, zelf ga je ook regelmatig voor controle van je gebit naar de tandarts. Anders dan bij mensen groeien de tanden van een paard een leven lang door. Ze slijten bijna zoveel als ze groeien. Omdat de slijtage niet altijd overal hetzelfde is, kunnen eenvoudig scherpen punten (haken) of standafwijkingen ontstaan. Ook wolfskiesjes (kleine niet-functionele kiesjes) kunnen problemen veroorzaken.

Gebitsproblemen kunnen zich uiten door:

 • Het maken van proppen voedsel
 • Matig eten
 • Vermageren
 • Pijn in de mond
 • Stank uit de mond
 • Het bit niet accepteren

Genoemde problemen hoeven niet voor te komen: bij een jaarlijkse gebitsverzorging worden problemen tijdig opgemerkt en waar nodig gecorrigeerd. Jord van Riel is gecertificeerd paardentandarts. Hij heeft de kennis en de uitrusting voor een complete gebitsverzorging.

Een goede tandverzorging is noodzakelijk voor de gezondheid en prestaties van uw paard. Wij raden daarom aan om minimaal 1x per jaar het gebit van uw paard te laten controleren.

Hoe gaan wij te werk?

Na een kennismaking met je paard wordt een volledig mondonderzoek uitgevoerd m.b.v. een mondsperder met ingebouwde verlichting. Dit zal meestal uitgevoerd worden onder een licht sedatie om het paard geen onaangenaam gevoel te geven en om goed, grondig en veilig te kunnen werken. Aan de hand van de bevindingen zal een behandelplan worden opgesteld en meestal zal deze behandeling aansluitend worden uitgevoerd. De behandeling kan zowel thuis als op de kliniek plaatsvinden, in het laatste geval worden er geen voorrijkosten in rekening gebracht. Grotere behandelingen zullen sowieso op de kliniek plaatsvinden.

Onze tandheelkundige diensten:

 • Jaarlijkse gebitscontrole
 • Snijtand correcties
 • Kiesextracties
 • Röntgenfoto’s
 • Orale endoscopie
 • Behandelen van diastase, E.O.T.R.H., golfgebit, tandkasfracturen, doppen

Röntgendiagnostiek

Bij sommige problemen is het nodig om röntgenfoto’s te maken. Ook bij een keuring wordt geregeld een uitgebreide set opnames gemaakt. Doordat wij werken met een speciale röntgenstal kunnen wij goede kwaliteit foto’s maken van hoofd, hals en beenwerk.

Omdat sommige dieren wat nerveus zijn voor het maken van foto’s, is soms enige sedatie nodig. Daardoor kunnen ze wat onvast op de benen komen te staan. Om het risico van uitglijden te verkleinen, is onze röntgenstal voorzien van een rubber ondergrond.

Doordat wij werken met digitale techniek, kunnen wij snel meerdere foto’s achtereen maken. Zo blijft het ongemak voor dier en eigenaar tot een minimum beperkt. Tijdens het beoordelen en bespreken van de foto’s is het mogelijk je paard even in een box te plaatsen, in dezelfde stal als waar de foto’s gemaakt zijn.

Vaccinatie

Voorkomen is beter dan genezen. Wij vaccineren (of enten) bijna alle paarden jaarlijks tegen Influenza en Tetanus. Steeds vaker kiezen paardenliefhebbers voor brede bescherming, zodat ook tegen Rhinopneumonie en West-Nijlvirus gevaccineerd worden.

Influenza en tetanus

influenza-tetanus vaccinatie, de “standaard” enting voor paarden, wordt geadviseerd voor alle paarden en is verplicht voor diegene die wedstrijden rijden (FEI wedstrijden: 2x per jaar). Deze moet dan telkens binnen 365 dagen gegeven worden. Veulens krijgen deze vaccinatie op een leeftijd van 5-6 maanden voor het eerst, met een herhaling na 4 weken en op de leeftijd van 1 jaar. Voor de aanmaak van goede biest is het aan te raden drachtige merries 4-6 weken voor de verwachte veulendatum een keer extra te vaccineren.

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie-vaccinatie (EHV) is in de fokkerij een belangrijke enting (abortus) en dient 3 maal gegeven te worden tijdens de dracht. Ook zijn er elk jaar in ons land uitbraken van rhinopneumonie zodat de enting voor elk paard verstandig is. Rhinopneumonie moet 2 maal per jaar gevaccineerd worden.

Voor paarden zijn er verschillende vaccins op de markt. Het nut van ziektepreventie wordt in toenemende mate ingezien, en tegenwoordig wordt een groot aantal dieren voor de onderstaande 3 aandoeningen beschermd.

West-Nijlziekte

De vaccinatie tegen het WestNile-virus kent momenteel een enorme groei. In Europa is dit virus, dat een dodelijke ziekte bij paarden (en soms mensen) kan veroorzaken, aan een opmars bezig. Via vogels en muggen verspreid dit virus zich over grote afstanden, zoals een aantal jaren geleden in de VS duidelijk werd. Daar zijn tijdens de grote uitbraak enorme aantallen paarden aan de ziekte overleden. Na het starten van een vaccinatiecampagne bleek dat het virus zeer effectief te bestrijden is.

Momenteel is Nederland nog vrij van deze ziekte maar door de overheid wordt toch geadviseerd om paarden tegen deze ziekte in te laten enten. De muggen die de ziekte kunnen verspreiden komen van nature in Nederland voor. Het is dus niet zozeer de vraag óf de ziekte hier gaat uitbreken, maar wannéér. Vaccinatie geschiedt door een tweevoudige basisenting met een jaarlijkse herhaling. Dat kan vanaf 6 maanden leeftijd.

Overige vaccinaties

Naast bovenstaande vaccinaties tegen een aantal virusziekten zijn er entingen tegen Dermatophyton (schimmel) en is er een droesenting.

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Begeleiding gynaecologie merrie

Een ervaren team staat het gehele dekseizoen voor u klaar om de merrie te begeleiden. Het is mogelijk om de merrie tijdens de hengstigheid op de kliniek te huisvesten. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de begeleiding aan huis te doen, ook in de vorm van een merriepakket.

Indien er enkel diepvries-sperma van de hengst beschikbaar is, dan kunt u het sperma in onze container (laten) plaatsen. Voor diepvries inseminatie geldt een meer intensieve begeleiding, waardoor de merrie bij ons gestald zal moeten worden. De merrie zal dan 3-4x daags gescand worden om op het juiste moment te kunnen insemineren.

De meeste merries zullen zelf kunnen/mogen dragen, maar een enkele merrie wordt ingezet voor embryo-transplantatie. Hierbij kunt u denken aan merries die in de sport lopen, of merries waarbij het fysiek niet meer mogelijk is om zelf te dragen. Ook deze merries kunnen wij op de juiste manier begeleiden, zodat ze op het goede moment gespoeld kunnen worden.

Voor tarieven wat betreft de merrie-begeleiding en overige vragen, kunt u contact opnemen met de kliniek.

Als je besloten hebt je merrie te laten dekken kan je terecht bij Dierenkliniek Meerkerk voor de vruchtbaarheidsbegeleiding van de merrie. Dit kan gaan om enkele losse scans maar het is ook mogelijk om een zogenaamd merrie-pakket te nemen. Andere veelvoorkomende handelingen tijdens het dekseizoen zijn: insemineren, naspoelen, bacteriologisch onderzoek, dichtzetten van de merrie, CEM-onderzoek, hengstig spuiten, los spuiten van de follikels en reduceren van tweelingdracht.

Terug naar Dier & info