Paard

Informatie en behandelingen voor paarden

  • Algemeen
  • Chirurgie
  • Keuring
  • Kreupelheidsonderzoek
  • Laboratoriumonderzoek
  • Mestonderzoek
  • Paardentandarts
  • Röntgendiagnostiek
  • Vaccinatie
  • Vruchtbaarheidsbegeleiding

Algemeen

Jord van Riel, Mirjam van den Berg, Birgitte Luining en Trix van der Woude zijn onze paardendierenartsen.

Heb je een vraag over je paard? Bel dan ’s ochtends tussen 8.30 en 9.00 u. tijdens het telefonisch spreekuur. Is er onderzoek of een behandeling nodig? Wij rijden visites binnen een bereik van ongeveer een half uur vanaf Meerkerk. Onderaan deze pagina kun je een lijst vinden van plaatsen waar wij komen. Je kunt ook een afspraak maken voor een behandeling op de kliniek.

In de paardengeneeskunde bieden wij een breed spectrum aan diensten, zoals:

  • Vaccineren
  • Vruchtbaarheidsbegeleiding
  • Tandheelkunde
  • Mestonderzoek
  • Keuringen – ook met röntgenfoto’s
  • Kreupelheidsonderzoek
  • Röntgendiagnostiek
  • Echografie / peesscan
  • Laboratoriumonderzoek: bloed, urine, biopt
  • Chirurgie
  • Bronchoscopie
  • Maagscopie
  • Oogonderzoek

Het werkgebied van paardentandarts / paardendierenarts is naast Meerkerk, gemeente Zederik en Vijfheerenlanden, ook Leerbroek, Ameide, Noordeloos, Hei- en Boeicop, Hoornaar, Nieuwland, Leerdam, Gorinchem, Arkel, Schelluinen, Kedichem, Ottoland, Goudriaan, Nieuwpoort, Groot-Ammers, Alblasserdam, Molenaarsgraaf, Brandwijk, Werkendam, Nieuwendijk, Spijk, Schoonrewoerd, Vianen, Lexmond, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Oud-Alblas, Sliedrecht, Sleeuwijk, Hardinxveld-Giessendam, Hagestein, Everdingen, Boven-Hardinxveld, Zijderveld, Acquoy, Rhenoy, Asperen, Heukelum, Herwijnen, Woudrichem, Schoonhoven.

Chirurgie

Bij Dierenkliniek Meerkerk worden al tientallen jaren operaties bij paarden uitgevoerd zowel bij het staande paard (met sedatie en plaatselijke verdoving) als liggend (onder algehele anaesthesie). De laatste categorie wordt op een speciaal voor paarden ontwikkelde operatie tafel gelegd. Operaties die regelmatig worden uitgevoerd zijn o.a.: castraties, kaakfracturen, weghalen van tumoren, grote wonden en operaties aan de hoef. Voor een aantal operaties werken wij samen met gespecialiseerde paarden chirurgen.

Keuring

Bij de aan- en verkoop van een paard zal er vaak een klinische keuring worden uitgevoerd. Dit zal meestal op de kliniek plaatsvinden: wij beschikken over een harde en een zachte volte, en over een goede monsterbaan. Een keuring kan eventueel gecombineerd met bloedafname. Bij een meer uitgebreide keuring zal er ook digitaal röntgenonderzoek plaatsvinden.

Kreupelheidsonderzoek

Kreupelheid is een van de meest voorkomende aandoeningen bij het paard, hierdoor is het dier meestal (tijdelijk) onbruikbaar. Een diagnose en een juiste behandeling zijn daarom essentieel in het herstel. Het onderzoek vindt in de regel plaats op de kliniek, omdat wij over de juiste onderzoeksfaciliteiten beschikken zoals een hard en een zachte volte, alsook een monsterbaan. Naast een gedegen kreupelheidsonderzoek, waarbij de gangen worden nagelopen en mogelijk buigproeven en diagnostische verdovingen worden gebruikt, zal er vaak verder beeldvormend onderzoek nodig zijn. Voor goede diagnostiek gebruiken wij over een digitaal röntgenapparaat en een moderne echo. Met de echo kunnen wij ook pezen nader onderzoeken.

Laboratoriumonderzoek

Steeds belangrijker bij het diagnosticeren van ziektes is het laboratoriumonderzoek. Denk hierbij aan mestonderzoek, bloedonderzoek, urineonderzoek, bacteriologisch onderzoek en het nemen van biopten.

Mestonderzoek doen wij op de kliniek, er wordt gekeken of er wormen in de mest zitten, welke wormen en de hoeveelheid wormen. Daarnaast controleren wij de mest ook op de aanwezigheid van zand. Aan de hand van de uitkomst krijg je een advies over het al dan niet ontwormen en welke middelen het best gebruikt kunnen worden. Mestmonsters kunnen van maandag tot en met vrijdag ingeleverd worden. Indien u een groot aantal mestmonsters in wil leveren, worden wij graag telefonisch op de hoogte gebracht.

Bloedonderzoek doen wij ook op de kliniek, waardoor we een snelle uitslag hebben en daardoor indien noodzakelijk meteen kunnen handelen. We kunnen zowel chemische als hematologische analyses doen.

Biopten worden opgestuurd voor beoordeling naar een patholoog, hierdoor zal de uitslag vaak enige dagen op zich laten wachten.

Mestonderzoek

Mestonderzoek doen wij op de kliniek, er wordt gekeken of er wormen in de mest zitten, welke wormen en de hoeveelheid wormen. Daarnaast controleren wij de mest ook op de aanwezigheid van zand. Aan de hand van de uitkomst krijg je een advies over het al dan niet ontwormen en welke middelen het best gebruikt kunnen worden. Mestmonsters kunnen van maandag tot en met vrijdag ingeleverd worden. Indien u een groot aantal mestmonsters in wil leveren, worden wij graag telefonisch op de hoogte gebracht.

Paardentandarts

Veel mensen laten het gebit van hun paard of pony jaarlijks controleren. Niet gek, zelf ga je ook regelmatig voor controle van je gebit naar de tandarts. Anders dan bij mensen groeien de tanden van een paard een leven lang door. Ze slijten bijna zoveel als ze groeien. Omdat de slijtage niet altijd overal hetzelfde is, kunnen eenvoudig scherpen punten (haken) of standafwijkingen ontstaan. Ook wolfskiesjes (kleine niet-functionele kiesjes) kunnen problemen veroorzaken.

Gebitsproblemen kunnen zich uiten door:

  • Het maken van proppen voedsel
  • Matig eten
  • Vermageren
  • Pijn in de mond
  • Stank uit de mond
  • Het bit niet accepteren

Genoemde problemen hoeven niet voor te komen: bij een jaarlijkse gebitsverzorging worden problemen tijdig opgemerkt en waar nodig gecorrigeerd. Al onze paardenartsen werken ook als paardentandarts. Zij hebben de kennis en de uitrusting voor een complete gebitsverzorging.

Een goede tandverzorging is noodzakelijk voor de gezondheid en prestaties van uw paard. Wij raden daarom aan om minimaal 1x per jaar het gebit van uw paard te laten controleren.

Hoe gaan wij te werk?

Na een kennismaking met je paard wordt een volledig mondonderzoek uitgevoerd m.b.v. een mondsperder met ingebouwde verlichting. Dit zal uitgevoerd worden onder een licht sedatie om het paard geen onaangenaam gevoel te geven en om goed, grondig en veilig te kunnen werken. Aan de hand van de bevindingen zal een behandelplan worden opgesteld en meestal zal deze behandeling aansluitend worden uitgevoerd. De behandeling kan zowel thuis als op de kliniek plaatsvinden, in het laatste geval worden er geen voorrijkosten in rekening gebracht. Grotere behandelingen zullen sowieso op de kliniek plaatsvinden.

Onze tandheelkundige diensten:

  • Jaarlijkse gebitscontrole
  • Snijtand correcties
  • Kiesextracties
  • Röntgenfoto’s
  • Behandelen van diastase, E.O.T.R.H., golfgebit, tandkasfracturen, doppen

Röntgendiagnostiek

Bij sommige problemen is het nodig om röntgenfoto’s te maken. Ook bij een keuring wordt geregeld een uitgebreide set opnames gemaakt. Omdat sommige dieren wat nerveus zijn voor het maken van foto’s, is soms enige sedatie nodig.

Doordat wij werken met digitale techniek, kunnen wij snel meerdere foto’s achtereen maken. Zo blijft het ongemak voor dier en eigenaar tot een minimum beperkt. Na het maken van de röntgenfoto’s worden deze uitgebreid met u besproken.

Vaccinatie

Voorkomen is beter dan genezen. Wij adviseren alle paarden jaarlijks minimaal te vaccineren tegen Influenza en Tetanus. Steeds vaker kiezen paardenliefhebbers voor brede bescherming, omdat ook tegen rhinopneumonie, droes en het West-Nijlvirus gevaccineerd kan worden.

Influenza en tetanus

influenza-tetanus vaccinatie, de “standaard” jaarlijkse enting voor paarden, wordt geadviseerd voor alle paarden en is verplicht voor diegene die wedstrijden rijden (zie hiervoor de regelgeving van de KNHS en de FEI).  Veulens krijgen deze vaccinatie op een leeftijd van 5-6 maanden voor het eerst, met een herhaling na 4-6  weken en een derde vaccinatie binnen 6 maanden. Wij raden aan drachtige merries 4-6 weken voor de verwachte veulendatum een keer extra te vaccineren, zodat het veulen via de biest goed beschermd wordt.

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door het Equine Herpes Virus type 1 of 4 (EHV1,4). EHV kan in drie vormen voorkomen: de verkoudheids- abortus- of neurologische vorm. U kunt uw paard hier tegen vaccineren. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties die met 4 weken tussentijd gegeven worden. Daarna wordt de vaccinatie tweemaal per jaar toegediend. EHV-vaccinatie is ook in de fokkerij een belangrijke enting en dient 3 maal gegeven te worden op 5, 7 en 9 maanden dracht voor de beste bescherming tegen de abortus variant van EHV.  Helaas geeft de vaccinatie tegen EHV geen volledige bescherming. Voor de beste bescherming wordt daarom geadviseerd om zo veel mogelijk paarden op stal te vaccineren, zodat groepsimmuniteit ontstaat.

West-Nijl virus

Het West-Nijl virus is een door muggen overgebrachte ziekte bij zowel paarden, vogels als mensen. Dit virus kwam lange tijd niet in Nederland voor maar in 2020 is voor het eerst een besmetting met het West-Nijl virus bij een menselijke patiënt in de regio Utrecht vastgesteld. In 2023 werd vlak over de grens in Duitsland West-Nijl virus vastgesteld bij een paard. De verwachting is dat het West-Nijl virus ook in Nederland bij paarden voor kan komen. Gelukkig is het mogelijk uw paard hiertegen te vaccineren. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties met 4 weken tussentijd. Daarna kan de vaccinatie jaarlijks herhaald worden. De beste tijd om uw paard te vaccineren is in het voorjaar, zodat de afweer het beste is tijdens het muggenseizoen.

Droes

Droes is een ziekte veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi subsp. Equi. Bij een besmetting met de droesbacterie krijgt het paard hoge koorts en ontstaan abcessen in de lymfeknopen in de keel en onder de kaak. Wanneer de abcessen in de keel doorbreken is dit zichtbaar als geel of groen snot uit de neus. De abcessen kunnen ook door de huid heen naar buiten breken. Om een paard te beschermen tegen droes is een vaccin beschikbaar. Dit is een injectie die in het slijmvlies van de lip gegeven wordt. De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met 4 weken tussentijd. Daarna wordt de vaccinatie tweemaal per jaar gegeven. Mocht er toch droes uitbreken op stal, kan het nodig zijn de vaccinatie nog eens extra te boosteren.

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Begeleiding gynaecologie merrie

Een ervaren team staat het gehele dekseizoen voor u klaar om de merrie te begeleiden. Het is mogelijk om de merrie tijdens de hengstigheid op de kliniek te huisvesten. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de begeleiding aan huis te doen, ook in de vorm van een merriepakket.

De meeste merries zullen zelf kunnen/mogen dragen, maar een enkele merrie wordt ingezet voor embryo-transplantatie. Hierbij kunt u denken aan merries die in de sport lopen, of merries waarbij het fysiek niet meer mogelijk is om zelf te dragen. Ook deze merries kunnen wij op de juiste manier begeleiden, zodat ze op het goede moment gespoeld kunnen worden.

Voor tarieven wat betreft de merrie-begeleiding en overige vragen, kunt u contact opnemen met de kliniek.

Als je besloten hebt je merrie te laten dekken kan je terecht bij Dierenkliniek Meerkerk voor de vruchtbaarheidsbegeleiding van de merrie. Dit kan gaan om enkele losse scans maar het is ook mogelijk om een zogenaamd merrie-pakket te nemen. Andere veelvoorkomende handelingen tijdens het dekseizoen zijn: insemineren, naspoelen, bacteriologisch onderzoek, dichtzetten van de merrie, CEM-onderzoek, hengstig spuiten, los spuiten van de follikels en reduceren van tweelingdracht.

Terug naar Dier & info